Nieuws

Kerstmenu, gluten- en lactosevrij

Het is elk jaar weer de vraag wat het eten zal zijn met de kerst. Misschien kun je zelf geen gluten en lactose verdragen. Of iemand in de familie of vriendenkring eet gluten- en lactosevrij. Dan is onderstaande site een geschikte bron van inspiratie voor een compleet glutenvrij en lactosevrij kerstdiner.
 
Op onze site vind je veel super lekkere recepten en ik heb daarmee dit heerlijke kerstmenu voor je samengesteld.

 

Tips hoe je kunt starten met gezonder eten

Je wilt gezonder gaan eten. Voor jezelf, je familie en het milieu. Maar waar begin je dan? Het kan best lastig zijn om te bepalen wat jouw eerste stap wordt. Het moet bij je passen. En het moet haalbaar zijn. En wat als het even niet lukt? Wij bieden je graag de helpende hand en bieden handvatten om je op weg te helpen naar gezonder eten.

Waarom wil je gezonder eten?

Lees meer...

Gezond eten en drinken op school en daarbuiten? Laten we ervoor gaan!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. En de vraag is, kunnen we onze kinderen gezond eten aanbieden. Of willen we zelf als leerlingen of studenten gezonde keuzes maken?
We weten al jaren dat een gezond eetpatroon waarmee al op jonge leeftijd wordt begonnen, een goed effect heeft op de gezondheid in de rest van het leven. Maar tegelijkertijd zien we dat het heel lastig is om dat gezonde eetpatroon ook echt vol te houden. Hoe komt het dat je als jongere op de middelbare school kiest voor eten van de supermarkt of helemaal niet eten als je op school bent. Het is voor de meeste leerlingen spannend om bij de rest van de groep te horen. En als de rest van de groep het kinderachtig vindt om brood van huis mee te nemen, dan laat je dat al snel achterwege.

 

Lees meer...

Wil je graag wat meer energie hebben, maar lukt de sportschool niet? Wordt fit op jou manier.

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Benieuwd wat bij jou past? Ga naar onderstaande website, druk op start en krijg je eerste tip. Is dat niks voor jou? Geen punt. Probeer gewoon de volgende, of die daarna, of de volgende. Geef het een kans!

https://www.fitopjouwmanier.nl/

 

Volkoren brood, hoe weet ik wanneer het goed is?

In de supermarkt kun je van een hoop producten ook een volkoren versie vinden. Maar wat betekent het eigenlijk als het brood (donker)bruin van kleur is? Is een product dan gezonder? En wat zijn de verschillen met producten die wel of niet volkoren zijn?

Wat is volkoren? 

In niet-volkoren graanproducten wordt alleen de kern van een graankorrel gebruikt, maar in volkoren product wordt het meel gemaakt van de de hele korrel. De buitenkant van de korrel, die bestaat uit de zemel en de kiem, komt bij volkoren dus ook in het product terecht. Als zemelen en de kiemdeeltjes eruit worden gezeefd bij het vermalen van de graankorrels, ontstaat er bloem en geen meel. Wit brood wordt bijvoorbeeld gemaakt van bloem. 

Gezondheidsvoordelen van volkoren voedsel
25 procent lager risico op bepaalde hartziekten bij negentig gram volkorenproducten per dag.
25 procent lager risico op diabetes type 2 bij zestig gram volkorenproducten per dag.
10 procent lager risico op darmkanker bij negentig gram volkorenproducten per dag.

Bron: Voedingscentrum

Feit: als er volkoren in de naam van het brood staat, is het volkorenbrood
Fabel: bruiner brood is altijd volkoren, dus gezonder
Fabel: bruin meergranen brood is altijd volkoren en dus gezonder
Fabel: speltbrood is gezonder dan gewoon brood

Lees meer...

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici