Nieuws

Gezond eten en drinken op school en daarbuiten? Laten we ervoor gaan!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. En de vraag is, kunnen we onze kinderen gezond eten aanbieden. Of willen we zelf als leerlingen of studenten gezonde keuzes maken?
We weten al jaren dat een gezond eetpatroon waarmee al op jonge leeftijd wordt begonnen, een goed effect heeft op de gezondheid in de rest van het leven. Maar tegelijkertijd zien we dat het heel lastig is om dat gezonde eetpatroon ook echt vol te houden. Hoe komt het dat je als jongere op de middelbare school kiest voor eten van de supermarkt of helemaal niet eten als je op school bent. Het is voor de meeste leerlingen spannend om bij de rest van de groep te horen. En als de rest van de groep het kinderachtig vindt om brood van huis mee te nemen, dan laat je dat al snel achterwege.

 

Heb je dan toch trek, dan neem je een flesje cola (of energiedrink) of je gaat naar de supermarkt en koopt daar iets wat de anderen ook stoer vinden en nog wel redelijk te betalen is. Jammer van de gezonde toekomst, maar we leven nu.

We zien steeds vaker dat scholen het goede voorbeeld geven. Dat ze laten zien dat gezond wél normaal is. Op bijna iedere school staat tegenwoordig een watertappunt. De bladerdeegsnacks zijn meestal vervangen door tosti's. Witbrood wordt vervangen door volkorenbrood. Er ligt veel meer groente en fruit in de kantine. En de frituur is veelal helemaal verdwenen.

Wat zou het mooi zijn als kinderen en tieners al gewend raken aan gezonde keuzes. Dat dit los staat van bij de groep horen of niet. Het is tenslotte iets voor hun toekomstige gezondheid. Dat de keuzes al thuis beginnen met goed en gevarieerd eten en drinken mee naar school. En anders de keuze maken in de kantine. Dat supermarkten geen snoep en ongezonde keuzes bij de kassa leggen, maar het betaalbaar maken van gezonde keuzes, en het gezonde eten en drinken in het zicht ligt.

Bent je benieuwd hoe je gezond en toch lekker kunt eten op school? Wat je mee kunt nemen behalve alleen saai eten als brood met kaas?

Kijk eens voor lekkere recepten en ideeën, klik https://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/makkelijke-recepten.aspx

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici