Veel gestelde vragen

Waar en wanneer

Kunnen mensen uit Wierden, Nijverdal, Hellendoorn, Aadorp, Vriezenveen ook door jullie begeleid worden?

Dat is zeker mogelijk. Dit geldt voor elk dieet. Voor Diabetes Mellitus en COPD hebben wij een contract met de huisartsen, zodat een gedeelte vergoed wordt buiten de gewone vergoeding om.

Hebben jullie ook spreekuren op de avond?

Op dinsdag, woensdag en donderdag hebben wij avond-spreekuren.

Geeft u ook adviezen via e-mail?

Het is zeker mogelijk via e-mail vragen te beantwoorden, afspraken te verzetten. Op het moment geven wij nog de voorkeur aan persoonlijke gesprekken als het gaat om persoonlijke informatie, vanwege de privacy.

Klopt het dat ik geen verwijzing meer nodig heb om naar de diëtist te gaan?

In 2011 heeft u nog wel een verwijzing nodig, omdat de zorgverzekeraars de consulten alleen vergoeden wanneer u een verwijzing van een arts heeft. Vanaf 2012 zullen de meeste verzekeraars de consulten wel vergoeden zonder verwijzing, maar alleen wanneer wij de gezondheid met u doornemen. Dit vraagt een kwartier extra tijd, maar is goed mogelijk. Een verwijzing van de huisarts blijft gewoon bestaan.

Welke voeding of diëten heb ik nodig?

Heb ik extra vitamines nodig?

soms zijn extra vitamines nodig. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.

Zijn energy drankjes nodig als je gaat sporten?

Bij recreatief sporten hoeft de voeding niet te worden aangepast en zijn energie drankjes dus niet nodig. Bij intensief sporten is het wel belangrijk dat de voeding wordt aangepast. Wij kunnen u persoonlijke begeleiden met uw sportvoeding.

Mijn kind is te zwaar; moet het op dieet?

Als een kind iets te zwaar is, kan het beter niet op dieet gezet worden. Wel is het belangrijk dat het goed voedingsgewoontes aanleert. Hierbij kunnen wij u adviseren. 
Kinderen moeten ook minimaal   1 uur per dag bewegen.

Hoeveel water moet je op een dag drinken?

Drink bij voorkeur minimaal 1½ liter per dag, waarvan een deel water. Bij grote inspanning of warmte is meer nodig.

Ik heb vaak last van verstopping; wat kan ik daar aan doen?

Gebruik meer voedingsvezel en drink voldoende. Probeer regelmatig te eten, rustig te eten, goed te kauwen en voldoende te bewegen. Neem bij twijfel gerust contact met ons op.

Mag je nog afvallen als je zwanger bent?

De eerste maanden is het geen probleem als je geleidelijk wat afvalt. Te veel of te snel afvallen is niet goed. Welke voedingsmiddelen u nodig hebt en de hoeveelheden hiervan, zodat uw kindje niet tekort komt, daarover kunnen wij u persoonlijk advies geven.

Waarom is vis zo gezond?

Het is goed om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Visvetten hebben we nodig om goed te kunnen functioneren en zorgen voor schone bloedvaten. Ook visvetten leveren wel energie (calorieën), dus 1 visje per keer.

Al jaren volg ik het ene dieet na het andere (Dr. Frank dieet, Sonja Bakker, Karin de Zoete, Weight Watches, e.d.)? Wat kunnen jullie nog voor mij doen?

Na het bespreken van uw persoonlijke omstandigheden en in overleg met u, zullen we een gezonde voeding voor u samenstellen, waarmee u goed kunt afvallen.

 

Weetjes over voeding

Wat betekent “light” op een verpakking?

Light wil zeggen dat er ten minste ⅓ minder suiker of vet in het product zit. Bij frisdranken betekent het dat de suiker soms helemaal is vervangen door een zoetstof die geen calorieën levert. Gaat het om een light-smeerkaas, dan is de kaas ⅓ minder vet. Bij produkten als yoghurtdrink-light is de suiker vervangen door zoetstof en is het produkt minder vet.

Mag je geen suiker meer als je diabetes hebt?

Suiker is niet meer verboden. Toch is het niet goed om veel suiker binnen te krijgen. Suiker bevat geen vitamines, het zorgt voor een hoger gewicht en het verhoogd de suikerspiegel op een snelle manier.

Bescherming van uw gegevens

Hoe wordt er met mijn gegevens en privacy omgegaan?

Wij gaan serieus om met uw gegevens. Indien u wilt weten hoe wij dit aanpakken, kijkt u dan naar het tabblad 'Algemene Voorwaarden'

Kan ik door jullie begeleid worden, zonder te tekenen voor een behandelovereenkomst?

In de privacywet (AVG) staat dat wij met u een overeenkomst behoren af te sluiten. Indien u dat zelf liever niet wilt, blijft de mogelijkheid voor een behandeling gewoon bestaan. Wij brengen u wel op de hoogte van de inhoud van de overeenkomst. En u kunt dan geen bezwaar maken dat wij uw gegevens vastleggen in uw persoonlijk dossier.

 

Voedinggewoonten

Ik hoor vaak dat je na 20.00 uur niets meer eten mag, klopt dat?

Veel eten vlak voor het slapen gaan is niet goed, omdat het lichaam dan in rust moet zijn. Een klein tussendoortje 1 à 2 uur voor het slapen is geen probleem. Het is goed mogelijk dat u het advies krijgt een klein tussendoortje te nemen in de avond. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Waarom is het zo belangrijk om te ontbijten?

Als je begint met een ontbijt komt de verbranding goed op gang zodat het eten goed verteerd. Na een goed ontbijt zal er minder snel de neiging zijn te gaan snoepen in de loop van de ochtend. En kinderen kunnen zich beter concentreren op school. Zowel kinderen als volwassen hebben een gezond ontbijt nodig.

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici