Nieuws

Volkoren brood, hoe weet ik wanneer het goed is?

In de supermarkt kun je van een hoop producten ook een volkoren versie vinden. Maar wat betekent het eigenlijk als het brood (donker)bruin van kleur is? Is een product dan gezonder? En wat zijn de verschillen met producten die wel of niet volkoren zijn?

Wat is volkoren? 

In niet-volkoren graanproducten wordt alleen de kern van een graankorrel gebruikt, maar in volkoren product wordt het meel gemaakt van de de hele korrel. De buitenkant van de korrel, die bestaat uit de zemel en de kiem, komt bij volkoren dus ook in het product terecht. Als zemelen en de kiemdeeltjes eruit worden gezeefd bij het vermalen van de graankorrels, ontstaat er bloem en geen meel. Wit brood wordt bijvoorbeeld gemaakt van bloem. 

Gezondheidsvoordelen van volkoren voedsel
25 procent lager risico op bepaalde hartziekten bij negentig gram volkorenproducten per dag.
25 procent lager risico op diabetes type 2 bij zestig gram volkorenproducten per dag.
10 procent lager risico op darmkanker bij negentig gram volkorenproducten per dag.

Bron: Voedingscentrum

Feit: als er volkoren in de naam van het brood staat, is het volkorenbrood
Fabel: bruiner brood is altijd volkoren, dus gezonder
Fabel: bruin meergranen brood is altijd volkoren en dus gezonder
Fabel: speltbrood is gezonder dan gewoon brood
 

Bij brood denken veel mensen onterecht dat donkerbruin ook volkoren is, en dus gezonder. Dit is niet per definitie het geval. 'Soms wordt het brood donkerder gemaakt met moutextract of gekaramelliseerd suiker. Die geven brood wel een donkere kleur en een specifieke smaak, maar dit zegt dus niks over of een brood volkoren is.', zegt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum.

Hoe bruin een brood is zegt dus niks over hoe gezond het is. Kijk naar de verpakking of vraag aan de bakker of een product volkoren is.

Wanneer mag een product volkoren heten?
Broodproducten mogen alleen volkoren op hun verpakking hebben staan als ook echt honderd procent van het meel volkoren is. Dit is wettelijk vastgelegd. Als je er dus zeker van wilt zijn dat een brood helemaal volkoren is, hoef je simpelweg alleen op de verpakking te kijken. Brood waar niet 'volkoren' op staat, is per definitie niet honderd procent volkoren.

Voor andere producten dan brood gelden minder strakke regels. Bijvoorbeeld koekjes en crackers hoeven niet honderd procent volkorenmeel te bevatten om de term 'volkoren' op de verpakking te dragen, zolang wordt vermeld hoeveel volkorenmeel in het product zit.

Speltbrood is gemaakt van het graan 'spelt', dit is een oertarwe. Of een speltbrood gezond is, hangt ervan af of er volkorenspeltmeel wordt gebruikt, net als bij gewoon volkorenbrood.

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/wat-is-volkoren-precies-en-is-het-echt-veel-beter/

 

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici