tussendoortjes

Hartige krans (als alternatief voor een banketkrans)

Ingrediënten voor 6 personen
1 grote lap bladerdeeg (uit het koelvak)
300 gr rundergehakt
1 kleine ui, ½ rode paprika (heel fijn gesnipperd)
1 teentje knoflook
1 tl cayennepeper (of gehaktkruiden die u zelf hebt)
Scheutje ketjap manis
1 ei + 1 eigeel om te bestrijken
Handje paneermeel
Zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stop het gehakt in een kom. Pers een teen knoflook uit boven het gehakt.
Voeg de cayennepeper, wat zout en een scheutje ketjap (of in plaats hiervan de gehaktkruiden) bij het gehakt.
Voeg ook de fijn gesneden ui en paprika bij het gehakt.

Voeg een eitje toe en een handje paneermeel en meng het even goed doorelkaar. Is het mengsel nog te nat?, voeg dan een extra handje paneermeel toe.

Leg het vel bladerdeeg op een bakplaat en snij het in de lengte doormidden (van de andere helft kun je lekkere appelflappen maken). Verdeel het gehaktmengsel als een soort worst over het bladerdeeg.

Rol het bladerdeeg nu op en druk de uiteindes iets aan. Zorg dat alle naadjes goed dicht zijn.
Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte eigeel.

Bak de hartige banketletter in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven (200 graden).

https://uitpaulineskeuken.nl/2014/12/hartige-banketletter.html

lekkere recepten met water en fruit, een gezond alternatief

Het is ondertussen wel bekend dat frisdranken en vruchtensappen niet zo gezond zijn en dat we beter water,
of thee en koffie zonder suiker kunnen drinken. Maar we willen ook wel eens wat anders drinken.
Probeer daarom eens de onderstaande recepten uit. Feestelijk om te zien en een goed alternatief.

fruitwater-munt_en_framboos.jpeg

Fruitwater: de basics

  • Was fruit altijd voor je het toevoegt aan water;
  • Vers fruit snijd je in partjes of schijfjes;
  • Bevroren fruit kun je zo toevoegen aan water;
  • Muntblaadjes even kneuzen voor meer smaak.

Lees meer...

Kipballetjes met munt, glutenvrij, koolhydraatarm

Kleine gehaktballetjes zijn een klassiek recept voor op een verjaardag, bij een borrel of gewoon als snack. Wij hebben balletjes gemaakt van zelf gemaakt kipgehakt. Kipballetjes dus!
kipballetjes met munt

Lees meer...

Veganistische taartjes voor 6 personen

Wat heb je nodig voor 6 kleine taartjes?
6 siliconen muffin vormpjes, keukenmachine, mixer, vriezer

de bodem:
100 gram amandelmeel of amandelen
50 gram pecannoten, ongebrand
4 eetlepels ahornsiroop of een andere zoetstof
4 eetlepels kokosolie
halve theelepel vanillepoeder

de vulling:
6 grote aardbeien, gehalveerd
flinke eetlepel ahornsiroop
klein blik kokosmelk (270 ml), deze moet een nacht in de koelkast hebben gestaan.
50 gram pure chocolade
Hoe maak je het?
1. Meng de pecannoten, het amandelmeel, de kokosolie,de ahornsiroop en de vanillepoeder in de keukenmachine tot een egale massa.
2. Doe het beslag in de vormpjes en druk het goed aan. Zet de vormpjes in de vriezer voor minimaal 30 minuten.
3. Nu kun je de pure chocolade au bain-marie gaan smelten en de kokosroom gaan maken.
4. Hoe maak je de kokosroom? Haal het blik kokosmelk uit de koelkast en maak het open. Giet het witte troebele vocht af. Dit gebruik je niet voor de room. Je kunt dit eventueel bewaren voor een smoothie. Schep de dikke room en een eetlepel ahornsiroop in een mengkom. Pak nu de mixer erbij. Begin met de lage stand en voer de snelheid langzaam een beetje op. Ga door tot het glad en romig is. Zet het in de koelkast totdat de taartje bodempjes lang genoeg in de vriezer hebben gestaan.
5. Na 30 minuten kan je de taart bodempjes uit de vriezer halen. En kun je de vormpjes gaan vullen. Schep in elk taartje een flinke schep kokosroom. Leg op elk taartje een halve aardbei.
6. Druppel nu de pure chocolade (die je au bain-marie hebt gesmolten) over de taartjes heen. Bewaar de taartjes in de koelkast.

Prettige Feestdagen en
een gezond 2021
Carla Reijndorp, Anneke Engelgeer,
Anne Boerrigter

 Voor ideeën voor een gezond kerstmenu zie: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/gezonde-feestdagen.aspx

Glutenvrije verjaardagen en feestdagen - Recepten en tips

Heb jij of je kind coeliakie (glutenallergie) dan kan het soms best lastig zijn om wat 'lekkers' in huis te halen met de feestdagen. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten verkrijgbaar, maar zelf bakken kan natuurlijk ook. Probeer eens deze recepten voor speculaas, kruidnootjes, kerstkransjes, oliebollen en appelbeignets. Allemaal zonder gluten.

Lees meer...

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici