hoofdgerechten

Gebakken zalmfilet met zeekraal, venkel, gebakken aardappelen

Ingrediënten:
700 gram krieltjes of mooie vastkokende aardappelen
1 rode uit
1 à 2 venkel (of andere groente naar keuze)
150 gram zeekraal (snij de zeekraal in stukken, indien gewenst)
Knoflookteen, citroen,
(verse) dille
Zalmfilet 3 moten
3 el olijfolie + 1½ el vloeibare margarine
Light salt en peper
ravigottesaus

Bereiding:
Halveer de krieltjes of snij de aardappelen (met mooie schone schil of geschild) in stukken. Oven voorverwarmen op 200 graden. Leg de aardappelen op ovenschaal en meng het met 2 eetlepel olijfolie en beetje zout en peper. Bak de aardappelen in 25-30 minuten in de oven.

Snipper de ui, en knoflook. Halveer de venkel en verwijder de harde stengels en kern. Snij dan in stukjes. Pers de citroen uit. Hak de dille grof.
Verhit de vloeibare margarine in koekenpan en fruit de ui en helft van de knoflook 2 à 3 minuten. Voeg de venkel toe en bak deze 10 minuten mee. Voeg 100 ml water toe om het af te blussen, laat dit inkoken op middelhoog vuur.

Dep de zalmfilets droop met keukenpapier en breng ze op smaak met zout en peper. Verhit in andere koekenpan 1 el olijfolie met klein scheutje vloeibare margarine en bak de zalmfilet voor 3 minuten.
Voeg de zeekraal, de dille en de andere helft van de knoflook toe. Dan op lager vuur nog 2 minuten meebakken.

Eet de gebakken aardappelen met de venkel/ui, de zalm met zeekraal en indien gewenst met een beetje ravigottesaus (of mayonaise met beetje van de citroensap). Rest citroensap kan over de gerechten worden gesprenkeld.

Pompoencouscous met rozijnen


Ingrediënten

1 kleine pompoen (ca. 800 gram)
1 kleine ui
stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
2 eetlepels rozijnen
2 eetlepels olie
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
¼ groentebouillontablet met minder zout
1 kaneelstokje
150 gram volkoren couscous
150 gram tempé
1 eetlepel vloeibare margarine
1 rode peper
10 takjes koriander

Bereiding
Was de pompoen. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de draden en pitten. Snijd de stukken pompoen in blokjes.
Pel de ui en snijd hem klein.
Schil de gember en rasp het fijn.
Was de rozijnen.
Meng 1 eetlepel van de olie met de geraspte sinaasappelschil, het paprikapoeder, een mespunt van de gemalen koriander en een mespunt van de gemalen komijn.
Meng de olie door de pompoen en doe dit in een pan. Smoor de pompoen in ca. 10 minuten gaar.
Breng 300 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui, de rest van de koriander, de komijn en het kaneelstokje tot ze gaan geuren.
Voeg de couscous toe en schenk de bouillon er bij. Roer met een vork de korrels los en laat de couscous met een deksel op de pan 10 minuten wellen.
Snijd de tempé in smalle reepjes en bak ze in de hete margarine bruin.
Maak de peper schoon en snijd hem in dunne ringen.
Was de koriander en knip het klein.
Meng de gare pompoen, de rozijnen, de ringetjes peper en de kleingesneden koriander door de couscous en geef de tempé erbij.
Extra informatie
Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Vervang de rozijnen eventueel door reepjes gedroogde abrikoos, vijg of dadels.

https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/pompoencouscousmetrozijnen.aspx?q=pompoen

Selderijstamppot met walnoten

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram aardappelen
  • 700 gram knolselderij
  • 3 stengels bleekselderij
  • 50 gram walnoten
  • ca. 150 ml halfvolle melk (indien nodig voor een gezinslid, lactosevrije melk of Sojamelk zonder suiker voor koemelkallergie)
  • 1 theelepel mosterd
  • paar blaadjes van de bleekselderij of bladselderij

Bereiding

  1. Schil de aardappelen.
  2. Maak het stuk knolselderij schoon en snijd het in blokjes.
  3. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in boogjes.
  4. Kook de aardappelen met de knolselderij en de bleekselderij in weinig water gaar.
  5. Breek de walnoten grof.
  6. Maak van de aardappelen en groente met hete melk en de mosterd een smeuïge puree.
  7. Snijd het selderijblad klein en meng het door de stamppot.
  8. Strooi de walnoten er over.

Menusuggestie

Lekker met walnoten.

Ingrediënten over?

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Gebruik bleekselderij om te roerbakken, op brood, in een tomatensaus of maak er soep van.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Knolselderij is deze maand (december) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol

https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/selderijstamppotmetwalnoten.aspx

Lekker recept voor in de zomer: Ovengerecht met venkel

Venkel met aardappelpartjes uit de oven
Dit smaakvolle ovengerecht zet je snel op tafel.

Wil je meer ideeën voor recepten in de zomer, klik hier of anders kijk bij weekmenu's onder recepten)

Lees meer...

LACTOSEVRIJE LASAGNE MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS voor 2 personen

Ingrediënten:

500 g verse spinazie
250 g kastanjechampignons
200 ml Arla Lactofree halfvolle melkdrank
100 g Arla Lactofree roomkaas
125 g lasagnevellen
2 uien
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie
½ blikjes tomaatblokjes
20 g bloem

Bereidingswijze

• Was de spinazie en laat deze goed uitlekken. Pel en snipper de uien en knoflook. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
• Verhit in de wok 1 eetlepel olie. Bak de helft van de ui en knoflook 1 minuut. Voeg in gedeeltes spinazie erbij en roerbak op hoog vuur zodat het vocht verdampt. Laat de spinazie uitlekken en breng op smaak met peper.
• Verhit in een braadpan 1 lepel olie. Bak de rest van de ui en knoflook 1 minuut. Bak de champignons 3 minuten mee. Roer de tomaatblokjes erdoor en laat op hoog vuur enkele minuten inkoken.
• Verwarm in een steelpan de rest van de olie. Roer de bloem erdoor tot een bal ontstaat. Schenk de melk erbij en roer goed tot een dikke bechamelsaus. Verwarm minimaal 5 minuten. Breng op smaak met wat zout en peper. Roer de roomkaas erdoor en laat deze smelten.
• Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje spinazie. Verdeel er wat lasagnebladen over. Dek af met een laagje champignontomatensaus en verdeel er een beetje bechamelsaus over. Dek weer af met lasagnebladen. Maak zo enkele lagen. Eindigen met een bechamel sauslaagje.
• Laat de schotel in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar worden. Geniet ervan!

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici