Nieuws

Wat zijn peulvruchten en hoe maak ik ze klaar?

De gezondheidsraad adviseert om elke week een keer peulvruchten te eten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. In het voorjaar komt de nieuwe Schijf van Vijf uit. Daarin verwerken we ook dit advies.

Wat valt allemaal onder peulvruchten en hoe maak je ze klaar?


Wat zijn peulvruchten?
Voor dit advies verstaan we onder peulvruchten: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen.
Uitzonderingen
Wat plantkundig peulvruchten zijn, rekenen we niet altijd tot de peulvruchten. Dat komt omdat in studies die naar gezondheidseffecten kijken bepaalde soorten peulvruchten mee worden gerekend bij groente of noten. Daarom worden ‘groene’ bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes gerekend tot de groenten. Pinda’s zijn officieel peulvruchten maar rekenen we tot de noten.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Peulvruchten liggen voor het overgrote deel in de winkel in glas en blik. Ook zijn ze in mindere mate gedroogd te krijgen. Beide soorten zijn even gezond.

Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Peulvruchten in blik zijn een gezonde keuze als ze minder dan 200 milligram natrium per 100 gram bevatten. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel peulvruchten in blik af om zoveel mogelijk zout kwijt te raken.
Hoe maak je peulvruchten klaar?
Peulvruchten uit glas en blik hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket.

Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze eerst weekt of een snelkookpan gebruikt. Hoe lang je ze moet koken verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. Je kunt ze vervolgens in hun weekwater koken.

Voor een keur aan recepten, zie:

http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-zijn-peulvruchten-en-hoe-maak-ik-ze-klaar-.aspx

 

Voorbeeld recept: Bonensalade klik hier

 

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici