Nieuws

Een beter gewicht met kleine happen

Mensen die kleinere happen nemen, eten veel minder dan mensen die met grote happen eten. Dan kan in totaal wel 25% schelen. Tot die conclusie kwam onderzoekster Dieuwerke Bolhuis van de Wageningen Universiteit. Het Voedingscentrum is positief over de uitkomst van het onderzoek. Het is een goede tip om minder te eten. Net zoals langzamer en met meer aandacht eten je ook helpen om op een gezond gewicht te blijven.
In het onderzoek kregen mensen tomatensoep te eten met een kleine soeplepel (5 gram) en een grote (15 gram). De mensen met de kleine lepel aten veel minder. Volgens de onderzoekster komt dit omdat kleine happen leiden tot een meer smaakprikkels. Daardoor raak je sneller verzadigd en eet je minder.
Klik hier om het artikel te lezen.

Langzamer eten
Het Voedingscentrum geeft aanvullende tips om op een gezond gewicht te blijven. Let niet alleen op calorieën, maar let ook op de snelheid waarmee je eet. 

■Neem fruit in plaats van sap. Fruit eten duurt langer dan een sapje drinken. Daardoor krijgen je hersens meer smaakprikkels te verwerken en krijg je eerder een vol gevoel.
■Houd je van yoghurt? Kies voor een variant die je kunt eten met een lepel. Daar doe je veel langer over dan een drinkyoghurt
■Neem eens een kleiner bord, kommetje of glas. Onderzoek wijst uit dat je minder eet als je kleiner servies gebruikt.
Met aandacht eten
Naast langzaam eten, is met aandacht eten ook belangrijk. Eet jij ’s avonds vaak voor de tv of achter de computer? Of ontbijt je met de krant? Probeer het eens zonder afleiding. Doordat je bewust bent van je eten, eet je meer met beleid en proef je beter. Het kan je helpen je gewicht in de hand te houden

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici