Nieuws

Gezonde voeding duurder dan ongezonde voeding?


Gezonde voeding duur? Het is maar hoe je het bekijkt, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Als je kijkt naar de prijs per calorie, dan zijn gezonde voedingsmiddelen duurder. Maar de prijs per portie en de prijs per gewicht van gezonde voedingsmiddelen zijn juist lager dan die van ongezonde voedingsmiddelen. Dus het is maar hoe je ernaar kijkt ...

Onderzoekers van US Department of Agriculture (USDA) hebben van ruim 4.000 voedingsmiddelen de kosten berekend per calorie, per eetbaar gewicht en per portie. Ze concluderen dat de prijs van voedingsmiddelen sterk afhangt van de eenheid waarnaar je kijkt. Vaak wordt gekeken naar de kosten per calorie. Dan blijken voedingsmiddelen die weinig calorieën leveren, zoals groenten en fruit, relatief duur in vergelijking met minder gezonde voedingsmiddelen (met een hoog gehalte aan verzadigd vet en toegevoegd suiker). Maar minder gezonde voedingsmiddelen zijn juist duurder dan graanproducten, groenten, fruit en zuivel als je kijkt naar de kosten per eetbaar gewicht of per portie.

De onderzoekers hebben ook gekeken wat het kost om de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen te halen, zoals die in de Verenigde Staten gelden (ChooseMyPlate.gov). Het kost minder om genoeg graanproducten, zuivel en fruit binnen te krijgen dan om genoeg groenten en eiwitrijke producten te eten.

Voor zover bekend is een vergelijkbare studie naar prijzen van gezonde voeding in Nederland nog niet uitgevoerd. (Bron: nieuws voor Diëtisten)

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici