Nieuws

Pompoensoep, vegetarisch en lactosevrij

Een lekkere soep voor in de herfst. 

Ingrediënten
1½ kg flespompoen (of 500 gram pompoenblokjes al schoongemaakt)
1 grote ui en 125 gram gesneden prei (of 2 grote uien)
2 tenen knoflook
250 g winterpenen
3 el milde olijfolie
2 gedroogde laurierblaadjes
1 tl gemalen komijn,
punt van theelepel foelie of beetje nootmuskaat
1 groentebouillontablet
1 liter kraanwater
125 g crème fraîche (voor lactosevrij: 100 gram lactosevrije roomkaas)
fijngesneden peterselie

Bereiding:
Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd ook de uien en knoflook in stukjes en de winterpeen in plakken.
Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook, prei en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepeltje crème fraîche.
Serveertip:
Lekker met een topping van gehakte ongezouten notenmix of in stukjes gebroken kaaskoekjes met roomboter. Serveer in een apart bakje bij de soep.

Serveertip:
Serveer de soep eens met een verse-kruidenolie. Pureer daarvoor (per 4 personen) 10 g platte peterselie, 5 g bieslook en 100 ml milde olijfolie in een hoge beker met een staafmixer.

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R584432/pompoensoep

NVD

Kwaliteitsregister Paramedici